Zeevissen met tips van Marcel Krete

zeevissen

Lijkt het je leuk om te gaan zeevissen? De vraag is natuurlijk vind je het leuk genoeg en wil je het blijven doen? Voordat je veel geld investeert in materialen en dergelijke is het verstandig om eenvoudig te beginnen. Ga na of je misschien spullen van bekenden kan lenen en koop een eenvoudig starterspakket bij een hengelsportzaak. Voor 75 euro is het mogelijk om een degelijk hengel met molen te kopen waarmee je als beginner aan de slag kunt. Als het zeevissen bevalt en je er vaker op uit wilt zou ik aanraden om professionelere materialen te kopen.

Hengel

De goedkope zeehengel is goed om mee te beginnen. Let hier bij op een lengte van tussen de 4,5 en 5 meter en het werpgewicht moet minimaal 150 gram zijn. Bij zeevissen gaat het niet om hoe mooi een hengel er uit ziet. Kies er voor om een degelijke hengel te kopen. Maar hoe weet je wat een goede hengel is? Een simpele test is het heen en weer zwiepen van de hengel is het ingeschoven is. De top kan even bewegen maar niet meer dan drie keer. Dat betekent dat de top te slap is.

Molen

Het starterpakket bevat vaak al een molen. Ga er niet van uit dat het van hoge kwaliteit is maar dat hoef je ook niet te verwachten van een relatief lage prijs. Zorg er voor dat je de molen vol spoelt met 30/100 nylon draad of dikker.

Paternosters

Koop een paar paternosters met en zonder afhouders met daarbij een haakmaat 4 of 6 als meest ideale maat om zowel grote als kleine vissen te vangen. Koop eenvoudige zonder allerlei kraaltjes etc. Dit lijkt mij allemaal niet nodig.

Lood

Het beste is om een aantal stukken lood, zowel geankerd als ongeankerd, te kopen van 150 tot 200 gram. Voor de soorten vis maakt het niet uit. Het is vooral handig omdat de zee een sterke stroming kan hebben.

Aas

Dan heb je een hengel met molen, paternosters en zorgt het lood van je haak naar bodem zakt. Dan is het niet onbelangrijk om iets te kunnen vangen met behulp van aas. Kies in de winter voor zeepieren en in de zomer voor kweekzagers als aas. Beide gebruiken kan ook. Plaats eerst de zeepier over de haak tot het nylon draad en vervolgens ze kweekzager tot de haakbocht.

Aan de slag

Nu kun je aan de gang met het zeevissen. Zoek uit wat een goed plek is om te vissen en vraag andere vissers om raad. Neem iemand mee die al enige ervaring heeft om tips en adviezen te krijgen.

Gooi de lijn zover mogelijk en draai het strak. Bekijk je top van de hengel, wanneer die begint te tikken is de kans dat je beet hebt vrij groot.

Veel succes!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *