Oldtimers van de weg?

oldtimers van de weg

Het doet mij, Marcel Krete, verdriet om te zien dat er steeds minder oldtimers op de Nederlandse wegen te zien zijn. Sinds 2 jaar moeten er weer wegenbelasting betaald voor worden. Hierdoor verkopen de eigenaren hun auto’s in het buitenland of laten zij de automobielen schorsen.

 

De leeftijdsgrens voor belastingvrije auto’s is onlangs verhoogd naar veertig jaar. Dit is in overleg met auto-organisaties gebeurd. Benzineauto’s die ouder zijn dan 26 jaar hebben te maken met een overgangsregeling. Deze kosten komen hieruit op maximaal 120 euro per jaar extra. Voor oude diesel en lpg-auto’s geldt deze regeling niet. Hierdoor worden deze auto’s, waaronder oldtimers, massaal verkocht.

 

Vroeger

In 2013 waren er 151.000 auto’s in Nederland uit de periode 1975-1986 die onder de voorwaarde van de oldtimervrijstelling vielen. Daarvan zijn er inmiddels ruim de helft van verdwenen via export, schorsing of naar de sloop. Helaas is dit zonde voor het Nederlandse straatbeeld. Waarschijnlijk zullen de oldtimers niet meer terug komen in vorm zoals dat vroeger was.

 

Voorheen was Nederland namelijk een groot importeur van oldtimers. Maar door de politieke veranderingen met oog op schonere lucht en meer belastingopbrengsten is de export van de auto’s flink toegenomen.

 

Ik, Marcel Krete, vind de maatregel er toe heeft geleid dat de mooie oldtimers uit beeld verdwijnen. Naar mijn idee gaat het hier om een cultureel erfgoed.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *