Offroad motorrijden

offroadmotor

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) organiseert jaarlijks offroad evenementen. Het route verloopt voornamelijk via onverharde wegen, bospaden en akkerbouwgronden. Meestal wordt er op de zo geheten enduromotoren gereden (zie foto).

Het evenement is een open wedstrijd. Dat wil zeggen dat er geen competitieverband aan vast zit in zin dat er prijzen te winnen zijn. De route is zo’n 35 tot 65 kilometer lang. De ‘’wedstrijd’’ die hierin gezien wordt is wie het het langst volhoudt. De motorrijder of de motorfiets zelf.

Er zit geen wedstrijdelement aan vast en de route mag meerdere keren worden afgelegd. De route is meestal tussen de 35 en 65 kilometer lang. Het is daarom spannend wie de langste adem heeft: de rijder of de motorfiets? Het is een leuke vorm van motorsport om te doen en is steeds meer vraag naar. Om offroad te mogen rijden heb je een KNMW-offroadlicentie nodig. Voor een jaar lang kun je dan trainen op de circuits van Nederland of aan club/districtmotorcross evenementen mee doen.

Regels Offroad Motorrijders

In Nederland zijn er duizenden offroadrijders actief die in de maanden oktober tot en met maart kunnen deelnemen aan de georganiseerde evenementen. De KNMV is bezig om samen met sportbond MON en de regionale overheden in Noord-Brabant een project te realiseren waardoor offroadmotorijders vaker ritten kunnen maken. Doordat de liefhebbers niet het hele jaar terecht kunnen op offroadparcours kiest een kleine groep er voor om zelf de natuur in de te gaan met alle negatieve gevolgen van dien. Het is slecht voor de natuur, zorgen voor overlast en stellen het imago in een negatief daglicht. Zonde voor de rijders die zich wel netjes aan de regels houden.

Hiervoor is het project gestart om de motorrijders in april tot en met november ook te kunnen laten rijden. Er moet de mogelijkheid komen om in deze periode minimaal 1 keer per maand mee te doen aan een offroadrit. Wel wordt er voor de offroadrijders een aantal voorwaarden opgesteld om het project efficiënt te kunnen realiseren.

  • Offroadrijden mag alleen op legale onverharde wegen
  • Blijf het rijden als een hobby zien
  • Heb respect voor de buurt en medeweggebruikers
  • Houd rekening met natuur en privéplaatsen
  • Let op rijstijl en bestuur een goedgekeurde motor
  • Rijd in kleine groepen

Voor een overzicht van de geplande offroadritten kun je via de Offroadkalender altijd op de hoogte blijven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *