Motorvakantiestips van Marcel Krete

motorvakantie

Als u van plan bent om te toeren met uw motor is het handig om een aantal dingen te weten over lange afstanden rijden. Welke motor? Hoe lang hou je het uit? Hoeveel kilometer afleggen is verantwoordelijk voordat je pauze moet nemen.

 

De motor

U heeft vast wel een gehoord over een toermotor, logischerwijs is dit een motor om te toeren. Dit betekent overigens niet dat alle andere soorten motoren niet geschikt zijn om te toeren. Er zijn een aantal punten waar een goede toermotor aan moet voldoen om met volle bagage op pad te gaan. De eigenschappen van een toermotor zijn zwaar van gewicht en zwaar qua vermogen.

Er bestaat niet per se een lange-afstands-motor, ben er van bewust dat het gaat om een vakantie en zie de motor niet als vervoersmiddel.

 

Zadel

Wanneer je van plan bent om een lange afstand te gaan rijden kies dan voor een hard zadel. Bij een zachter zadel zak je daar in weg en zit je uren in dezelfde houding. Een hard zadel maakt het makkelijker om telkens licht van houding te veranderen. Zorg er dus ook voor de het zadel niet is voorgevormd. Doordat je af en toe een andere houding kan aannemen, zullen je knieën ook telkens anders gebogen zijn. Iets waar je later, bij het afstappen, blij mee zult zijn.

 

Uitrusten

Houd zo nu en dan even pauze. Het beste is dat natuurlijk te doen voordat u moe wordt. Door even de benen strekken kun je er daarna weer tegen aan. Datzelfde geldt voor genoeg eten en drinken.

 

Oordoppen

Het is handig om tijdens het rijden gebruik te maken van oordoppen. Niet het geluid van de uitlaat, maar die van de rijwind kan als erg storend ervaren worden. Het mag duidelijk zijn dat je daar niet te lang aan blootgesteld moet zijn om schade aan je oor te voorkomen.

 

Route

Plan voor vertrek globaal een route. Dit kan je via je GPS instellen zodat je de kortste of meest geliefde route kunt volgen. Zoals de kleine zandweggetjes of bergpaden. Het leukste is om de route nog een beetje open te houden. Dit houdt het spannend en leuk, je weet namelijk niet wat je tegen komt je kunt nog beslissen om naar een andere stad te rijden. Het advies is om zo’n 500 tot 800 kilometer per dag te rijden als je dat wilt. Het is tenslotte vakantie dus geniet onderweg van het rijden en de omgeving.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *