Autoworld Museum

micro car

Het museum Autoworld biedt eens in de zoveel tijd een bepaalde soort groep auto’s een podium om in de schijnwerpers te komen. De micro- en bubbelcars uit de jaren ’50 en ’60 zijn dit jaar aan de beurt.

De microcars zijn nog kleiner dan de compacte auto’s die wij op de wegen kennen. Zoals de Opel Corsa of Volkswagen Up. De microcars kennen wij als brommobielen en worden soms in gebruik genomen als invalidenwagentjes.

Een microcar is over het algemeen niet langer dan 3 meter en biedt alleen zitplaats aan bestuurder en eventueel een passagier. Bij de bekende oudere voertuigen zijn vaak slechts 3 wielen en een motortje met maximaal 500 cc wordt aangedreven. Het voordeel van deze auto is dat een rijbewijs niet in elk land nodig is. Zo ook niet in Nederland. Overigens biedt de auto nog meer voordelen zoals de vermindering van belasting en lage verzekeringspremies.

De auto is erg populair in crisistijden door de goedkope aanschaf en onderhoud. De microcars hebben de bijnaam Bubble cars te danken aan hun vorm van een zeepbel. Dit najaar krijgen deze auto’s meer aandacht in het museum Autoworld.

Klassieke bubble- en microcars

Het model van de naoorlogse bubbelcars is afgeleid van de Messerschmidt Kabinenroller KR200. Deze coupe uit 1955 is cabine scooter waarbij het ook een open vorm is. De populariteit van de bubblecar nam in 1959 af toen Austin de Mini introduceerde. Daarbij stegen de inkomens en werden duurdere auto’s gewilder om hun ruimte. In het hedendaagse leven zie je de microcars vooral nog in het straatbeeld van Japan.

 

Marcel Krete naar Autoworld

Afgelopen week ben ik langs geweest bij het museum Autoworld en heb ik genoten van alle auto’s. De aankleding is erg mooi waardoor de beleving van het museum prettig is. Ben je nu benieuwd naar de microcars en lijkt het je leuk om ook een keer langs te gaan? Het museum besteedt nog een maand aandacht aan de auto’s. Om precies te zijn tot 11 december 2016. Voor een bezoekje moet je wel even de grens over. Het is namelijk in Brussel, maar zeker de moeite waard. Een kaartje kost €10,-.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *